Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Νίκησε η αποχή


Σε πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η αποχή στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, καθώς οι μισοί περίπου ψηφοφόροι επέλεξαν να μην προσέλθουν στις κάλπες, γυρίζοντας την πλάτη στην κορυφαία δημοκρατική διαδικασία.

Σε ύψη-ρεκόρ κινήθηκε η αποχή στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, με τους πολίτες να γυρνούν μαζικά την πλάτη στην κορυφαία δημοκρατική διαδικασίαΠρόκειται για μία κίνηση με βαθύτατα πολιτικό συμβολισμό, καθώς φανερώνει την απαξίωση των πολιτών για το πολιτικό σύστημα, το οποίο εν πολλοίς φαίνεται να μην τους εκφράζει πλέον. Παράλληλα, καθιστά σαφή τη βαθύτατη απογοήτευση που προκάλεσε η διάψευση των προσδοκιών που γέννησαν οι εκλογές του Γενάρη.

Σημειώνεται ότι το 44% της αποχής αποτελεί ποσοστό ρεκόρ, που οφείλει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σε πολλούς. Μένει να αποδειχθεί εάν τα... ώτα των αποδεκτών θα φανούν ανοιχτά στα μηνύματα της κάλπης, προκειμένου να επανεξετάσουν τις τακτικές τους, οι οποίες τους αποξενώνουν από την κοινωνία.

Φυσικά, στα ολοένα αυξανόμενα ποσοστά της αποχής πρέπει να συνυπολογιστεί ότι οι απαρχαιωμένοι εκλογικοί κατάλογοι περιλαμβάνουν μερικές χιλιάδες θανόντες...

Το διάγραμμα που ακολουθεί φανερώνει την πορεία της αποχής από της εκλογές του 2007 έως σήμερα:



Τρανταχτά ονόματα εκτός Βουλής
 
Την ίδια στιγμή, την αίθουσα του κοινοβουλίου αποχαιρετούν γνωστά ονόματα της πολιτικής ζωής της χώρας, καθώς πρωτοκλασάτα κομματικά στελέχη μένουν εκτός Βουλής σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής εκλογικά αποτελέσματα. 

Η επιτυχία του Βασίλη Λεβέντη αλλά και η αποτυχία της Λαϊκής Ενότητας να εξασφαλίσει το διαβατήριο εισόδου στη Βουλή, φέρνει σημαντικές ανακατατάξεις.

Έτσι, εκτός Βουλής μένουν τα πρώην πολιτικά στελέχη που ακολούθησαν τη εντάχθηκαν στη Λαϊκή Ενότητα, όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου (Α’ Αθήνας), ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατούλης (Β’ Αθήνας), Κώστα Ήσυχος (Β’ Αθήνας), η Νάντια Βαλαβάνη (Β’ Αθήνας) και ο Κώστας Λαπαβίτσας (Ημαθία).



Στην Α' Αθήνας ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να χάνει μια έδρα με τον Χριστόφορο Βερναδάκη και έδρα φαίνεται ότι τελικά θα πάει στην Ένωση Κεντρώων και τον Μάριο Γεωργιάδη.

Στην Β' Αθήνας δεν καταφέρνει να εκλεγεί από Το Ποτάμι η Αντιγόνη Λυμπεράκη.

Στην Α’ Πειραιά δεν εκλέγεται ο πρώην υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ενώ στην ίδια περιφέρεια μία έδρα εξασφαλίζει η Ένωση Κεντρώων.

Στην Β' Πειραιά, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα χάνει την έδρα του ο Γιάννης Λαγός από τη Χρυσή Αυγή. Την έδρα παίρνει η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου από την Ένωση Κεντρώων.

Η Ένωση Κεντρώων κερδίζει μία έδρα και στην Αττική με τον Δημήτρη Καβαδέλλα, την οποία στερεί από τον Θανάση Μπούρας της ΝΔ. 

Στην Α' Θεσσαλονίκης ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να χάσει μια έδρα, αν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, δεν επιλέξει να κρατήσει τη θέση του στη Β’ Αθηνών όπου ήταν επίσης υποψήφιος. 

Από το ΠΑΣΟΚ δεν εκλέγονται επίσης ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Πύρρος Δήμας, που δεν ήταν άλλωστε ούτε στην προηγούμενη Βουλή.



Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου